Experiment solitar privind substanța focului vulcanic

Focul discutat aici este “focul sălbatic” (adică orice foc produs fără intervenția omului). Bacon este în special interesat de faptul că aceste focuri nu pot fi stinse cu apă.

783. Unii cred, și nu e improbabil, că motivul pentru care focul vulcanic, al cărui principal ingredient este bitumenul, nu se stinge cu apă, este că bitumenul apare ca un amestec de substanță arzătoare și substanță apoasă, deci nu este sulf. Aceasta se vede în primul rând din aceea că în acel loc de lângă Puteoli, căruia i se spune curtea lui Vulcan, poți auzi sub pământ un tunet cumplit de foc și apă ciocnindu-se și apoi tâșnesc torente de apă clocotindă.[2] Acel loc produce mari cantități de bitumen, pe când Etna și Vezuviul, și alte asemenea, mari producătoare de sulf, emit fum și cenusă[3] și produc piatră ponce, dar nu apă. Se mai spune că bitumenul se amestecă cu var și când este pus sub apă se transformă într-un fel de piatră artificială, atât de tare devine substanța.

court-of-vulcanNote explicative:

[2] Sandys, Relation, 268-69.

[3] Ibid., 243-44.

O ilustrație din Sandys reprezentând amfiteatrul lui Vulcan, de pe Vezuvius, un loc în care Sandys relatează că se găsește nu doar bitumen și sulf, ci și vapori sulfuroși emiși de vulcan, considerați sănătoși pentru plămâni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *