Rudimente de plante născute din putrefacție

605. Există o afinitate specială între plante și mucegai, sau putrefacție. Pentru că orice putregăire, dacă nu se transformă în uscăciune, va produce, în final, plante sau creaturi vii, care se nasc din ea[1]. Consider că mușchiul, ciupercile, iasca, și altele, de același tip, nu sunt altceva decât mucegai care crește pe pământ, pe ziduri, sau pe copaci. Pe de altă parte, carnea, peștele sau plantele însele, ca și un număr de alte corpuri, produc, prin putrefacție sau mucegăire, viermi sau alte creaturi. Toate aceste mucegaiuri se aseamănă cu plantele, însă diferă de acestea prin faptul că nu se succed și nu se reproduc, chiar dacă se hrănesc, au o perioadă de viață determinată, ba chiar au și o formă proprie.

606.Am lăsat odată o lămâie tăiată, într-o cameră întunecată, toate cele trei luni de vară cât am fost absent. Când m-am întors, am văzut că pe partea tăiată crescuse puf și un fel de păr, de un deget lungime, cu niște mici capete negre, de parcă ar fi fost niște mici plăntuțe.

 

Note explicative:

[1]  O discuție mai generală a modului în care plantele sunt generate spontan, prin descompunerea și „putrefacția” altor corpuri se poate găsi în Giovan Battista della Porta, Magia naturalis. Della Porta discută generarea spontanee a animalelor și plantelor prin putrefacție. Vezi Magia naturalisi, Cartea II, capitolele I-IV și Cartea III,  capitolul I. Multe dintre exemplele lui Bacon se găsesc și la Della Porta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *