Experiment solitar cu privire la vinele de pământ tămăduitor

Bacon e interesat de pământurile cu proprietăți speciale, așa cum e și de apele cu proprietăți speciale; pentru că acestea reprezintă amestecuri în care se produc efecte de transformare similare cu transmutația. În paragraful de mai jos, observațiile se referă la tipuri de lut medicinal cunoscute încă din antichitate și foarte valorizate în Europa Renascentistă.

701. Minerale și fosile există într-o mare varietate, însă vine de pământ tămăduitor sunt puține la număr. Cele mai însemnate sunt terra lemnia[1], terra sigillata communis[2] și bolus armenus[3], iar dintre ele terra lemnia este cea mai de seamă. Virtuțile lor sunt vindecarea rănilor, oprirea sângerării, oprirea menstrelor și a secrețiilor provocate de răceli[4], împiedicarea otrăvurilor, infecției și putrefacției de la a se răspândi. În plus, dintre toate celelalte simple[5], acestea au cea mai perfectă și mai pură calitate de a usca, cu alte calități fiind prezente puțin sau deloc. Însă este adevărat că bolus armenus este cel mai rece dintre ele, iar terra lemnia cel mai fierbinte. Datorită acestui fapt insula Lemnos, de unde provine, era în epoca miturilor consacrată lui Vulcan[6].

 

Note explicative:

[1] Panaceu bine cunoscut în medicină încă din antichitate, pământul de Lemnos este amintit de Dioscoride, care susține că, amestecat cu sânge de capră, este un antidot infailibil împotriva otrăvurilor. Vezi Dioscorides, De materia medica  (Hildesheim ; New York: Olms-Weidmann, 2005), 375-76. Lutul de Lemnos era exploatat pentru proprietățile sale curative. Se vindea sub forma unor sigilii rotunde (numite sphargis) care aveau ștanțată pe ele figura zeiței Artemis. Terra lemnia câștigă o mare popularitate în Renaștere. Cardano spune despre el că este „mai scump decât aurul.” Vezi Girolamo Cardano, The De subtilitate of Girolamo Cardano, trans. J. M. Forrester, Medieval & Renaissance Texts & Studies (Tempe, Arizona: Arizona Center for Medieval and Renaissance Studies, 2013), vol. I, 282. Cardano explică proprietățile curative ale pământului din Lemnos prin faptul că este foarte rar și uscat, nu condensează, formânt pietre, și nu conține apă (ba, mai mult, este absorbit în apă). În plus, conține o anumită grăsime căreia i s-ar datora calitatea lui de panaceu. Ibid., vol I, 282-83.

[2] O altă denumire a terra lemnia, datorată formei în care era comercializat pământul de Lemnos, sub forma unor tablete, sau cilindri cu sigiliu (sphargis).

[3] O altă varietate de pământ cu proprietăți medicinale cunoscut încă din antichitate. Este menționat de Dioscorides și Galen și preluat de naturaliștii Renașterii. Cardano spune despre lutul de Armenia că este roșu la culoare, foarte uscat, poate fi folosit ca pigment pentru vopsele, însă are și proprietăți medicinale, fiind eficient împotriva ftiziei, precum și a unor boli infecțioase. Există o anumită neclaritate asupra provenienței sale; Galen vorbește despre un lut de Samos cu aceste proprietăți, care însă nu este roșu, ci galben la culoare. Alți naturaliști, precum Scalinger, obiectează la identificarea pământului de Samos cu cel armean. Vezi Cardano, De subtilitate, vol I, 283.

[4] Aceste proprietăți sunt atribuite de Dioscorides pământului de Samos, pe care, însă, Cardano în echivalează cu bolus armenus (ceea ce ne arată că sursa probabilă folosită de Bacon este Cardano, De subtilitate). Dioscorides, De materia medica, 398; Cardano, De subtilitate, vol I, 283.

[5] Medicamentele confecționate dintr-un singur constituent sau component. Vezi și nota…

[6] O explicație similară este citată de Sandys în relatarea călătoriei sale pe Lemnos, în căutarea exploatării de terra sigilata. Sandys susține că pământul de Lemnos este fierbinte, motiv pentru care, în antichitate, întreaga insulă era consacrată lui Vulcan. Vezi George Sandys, A relation of a journey begun An. Dom. 1610 : foure bookes containing a description of the Turkish Empire, of Aegypt, of the Holy Land, of the remote parts of Italy and islands adioyning  (London: Printed for W. Barrett, 1615), 23.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *