Pansofie si utopie

Spuneam despre utopiile stiintifice ca pot fi citite ca incercari teoretice de a raspunde la urmatoarele intrebari:

  • Cine produce/detine cunoasterea?
  • Cum se produce cunoasterea?
  • Cum se administreaza cunoasterea?
  • Cum se transmite cunoasterea?

Aceste intrebari delimiteaza si mai multe modele ale cunoasterii (stiintifice). In modelul antic, idealul de cunoscator este inteleptul (autnonom si ‘perfect’). In lumea moderna, cunoasterea este detinuta de expert (specialist). Cum stau lucrurile la Bacon si la ceilalti utopisti?

Bacon pastreaza ceva din idealul inteleptului antic: modelul cunoscatorului egal competent in cele care tin de lumea naturala, lumea divina (Casa lui Solomon detine, controleaza si disemineaza revelatia si evangheliile) si lumea politica. Pe de alta parte, apar elemente ale idealului cunoasterii specializate: o societate ierarhica de experimentatori ‘specializati’ comunicand ‘pe verticala’.

Este acest model esoteric sau exoteric? Aici, interpretarile sunt foarte numeroase si adesea conflictuale, asa cum este si cazul celorlalte utopii. Am vazut insa ca acest model al cunoasterii se replica la ceilalti autorii de utopii stiintifice din epoca. Este modelul pansofic (o cunoastere rationala universala, capabila sa reformeze complet persoana si societatea).

Gasiti aici slide-urile de la curs.

curs pansofistii

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *