Miercuri 14 noiembrie

De citit: Francis Bacon, The Advancement of learning, Cartea a II-a, 76-93 (din volumul OFB IV). Pentru cei care au probleme cu limba engleza de la 1605 sau cu ortografierea ciudata, recomand de data asta volumul III din editia de sec. 19 editata de Spedding (unde fragmentul indicat incepe la pag 346). Le-am pus pe amandoua in drop-box. V-am pus si o varianta in romana: traducerea realizata de mine împreună cu Grigore Vida (un fragment din Cele două cărți despre progresul și excelența cunoașterii divine și umane, primul volum al seriei Bacon ce va apărea anul viitor la editura Humanitas).

Subiecte și întrebări de urmărit:

Care este locul filosofiei naturale printre celelalte științe?

Ce raport există între filosofie naturală și filosofie? Dar între filosofie naturală și metafizică?

One comment

 • DianaG
  November 13, 2012 - 9:34 pm | Permalink

  1. La pagina 85, Bacon realizează ierarhia sau piramida cunoașterii: Istoria este baza, în cazul filosofiei naturale baza este istoria naturala, langa baza se afla fizica, apoi metafizica. Imi este insa neclar care este pana la urma criteriul dupa care ajunge sa realizeze aceasta ierarhie. Se refera la modul in care omul poate cunoaste? Cercetarile, experimentele si capacitatea omului de a cunoaste respecta o astfel de ierarhie?
  2. La ce se refera mai exact atunci cand afirma (pagina 87) ca mult mai in acord cu natura lucrurilor ar fi ca matematica sa fie considerata o ramura a metafizicii?
  3. Aceasta diviziune pe care Bacon o realizeaza are drept scop sa ofere o perspectiva a omului asupra modului in care el trebuie sa se raporteze la stiinta? Faptul ca fiecare dintre acestea au un anume loc in clasificarea da un model prin care omul ar putea intelege lumea?

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *